Η Αλίκη στην Χώρα των Θαυμάτων

alikiΤρεις ρολίστες ηθοποιοί παίζουν ζωντανά, ενώ μια μεγάλη ομάδα ηθοποιών έχουν παίξει κινηματογραφικά. Πρόκειται  για μια παράσταση που συνδυάζει την παραδοσιακή θεατρική διάσταση με σύγχρονα διαδραστικά και κινηματογραφικά στοιχεία. Ένα ευρύ φάσμα εκδοχών της εικόνας. Η Αλίκη πότε μικραίνει και πότε μεγαλώνει μέσα από μια τεχνολογική εγκατάσταση οθονών που της επιτρέπουν να αλλάζει μέγεθος, ενώ ένα σωρό ηθοποιοί συνομιλούν μαζί της πάνω στο κινηματογραφικό πανί. Οι θεατές μπλέκονται κι αυτοί στην παράσταση, αφού η Αλίκη δεν έχει ξεφύγει τελικά από την κουνελότρυπα είναι ακόμη εκεί και το θέατρο ολόκληρο είναι ένα μέρος της χώρας των θαυμάτων. Μια εγκατάσταση εντάσσει τους μικρούς θεατές στο έργο προβάλλοντας τους πάνω στις οθόνες πλάι στην Αλίκη.

 


Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων. Μια επιτομή από τις πιο φευγάτες σκηνές του γνωστού παραμυθιού ανεβαίνει. Μια βουτιά στην κουνελότρυπα του υποσυνειδήτου όπου όλες οι σταθερές αξίες επαναπροδιορίζονται στην κλίμακα ενός μικρόκοσμου. Δεν είναι μόνο παραμύθι. Είναι ένα ταξίδι στη χώρα των θαυμάτων, αλλά και μια ανατρεπτική κριτική στις δυνάμεις της συντήρησης. Τα τραγούδια και τα ποιήματα στην Αλίκη του Λιούις Κάρρολ δεν ήταν επινοημένα, ήταν παρωδίες παιδικών ποιημάτων με ηθικοπλαστικό νόημα, που όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες της Αγγλίας τα ήξεραν απέξω εκείνη την εποχή. Στη θεατρική μας διασκευή τα έχουμε προσαρμόσει στην εδώ πραγματικότητα κάνοντας ένα χιουμοριστικό ταξίδι σε γνωστά ακούσματα.

Ο Λιούις Κάρολ ο δημιουργός του έργου «η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» ήταν στην καθημερινή του ζωή ο Τσαρλς Λάτγουιτζ, καθηγητής των μαθηματικών στο πανε­πιστήμιο της Οξφόρδης, που ένιωσε την ανάγκη να κρατήσει μυστική την εκρηκτική του σχέση με τη φαντασία, το χιούμορ και την δεικτική κριτική του διάθεση και να μην τη διασταυρώσει με το αυστηρό επιστημονικό του προφίλ και τις δημοσιεύσεις του πάνω στην συμβολική λογική.

Στην παράσταση μας Αλίκη συναντά την εξουσία με τη μορφή τραπουλόχαρτων. Ο βασιλιάς η βασίλισσα οι αυλικοί… Είναι όλοι αλλόκοτοι. Η βασίλισσα διατάζει να αποκεφαλιστούν τρεις κηπουροί και η Αλίκη μονολογεί: «δεν χρειάζεται να τους φοβάμαι στο κάτω κάτω όλοι τους είναι τραπουλόχαρτα.» Συναντάει έναν ποντικό διανοούμενο που έχει γράψει τον διάσημο οδηγό για προστασία από τις γάτες και μια βαριεστημένη κάμπια που καπνίζει ναργιλέ και παθαίνει υστερία.

Μέσα από μια σειρά παρεξηγήσεων καταλήγει να είναι υπηρέτρια ενός κουνελιού, το οποίο έχει δημόσιες σχέσεις με το παλάτι και την μπερδεύει, μόλις την βλέπει, με την υπηρέτρια του τη Μαριγώ.

Βρίσκει έναν ρολογά και έναν μαρτιάτικο λαγό που κάθονται και πίνουν τσάι όλη την ώρα γιατί η ώρα είναι πάντοτε έξι γι’ αυτούς.

Η Αλίκη προσπαθεί να ξεφύγει από τα τραπουλόχαρτα που την κυνηγούν και τελικά καταλήγει μέσα στη θεατρική αίθουσα.

 

Παραγωγή Πολιτιστική Εταιρεία ΚΟΥΙΝΤΑ σε Συνεργασία
με την Πολιτιστική Εταιρεία Τεχνοδιάσταση
 
Παίζουν:Λιζέτα Σπανού,
Λένια Αμοιρίδου
Νίκος Παπούλιας,
Θανάσης Λιούνης
Ιωάννα Προσμίτη

θεατρική Διασκευή-Σκηνοθεσία: Βασιλική Κάππα