Η αρχαιολογία πηγή έμπνευσης στην τέχνη

 

Διάλεξη με θέμα «Η αρχαιολογία πηγή έμπνευσης στην τέχνη» θα  παρουσιάσει η αρχαιολόγος Βούλα Σαρικάκη, στον εκθεσιακό χώρο του Pure Bliss.Η αρχαιολογία τροφοδοτεί διαχρονικά την τέχνη και εμπνέει ακόμη και το σύγχρονο καλλιτέχνη σε πολλά επίπεδα.

Εικαστική Εκθεση του Δημήτρη Ψωμοδότη

psomodotis1Με πολύ μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε η εκθεση του Δημήτρη Ψωμοδότη με τίτλο «Εναγκαλισμοί και Αναρριχήσεις» στον εκθεσιακό χώρο του Pure Bliss.Οι αναρριχητές χάνουν την αίσθηση του χρόνου και του χώρου και ζούνε στο όνειρο της δικής τους πραγματικότητας καθώς αγωνίζονται να ανεβούν ψηλότερα.Έργα μικτής τεχνικής σε καμβά και γλυπτά κατασκευασμένα από σύρμα, σκοινί, μελισσοκέρι, φύλλα χρυσού ή ασημιού και χρωματική επεξεργασία με οξειδώσεις.

Εκδοση ενός βιβλίου οδηγού για τον κινηματογράφο

cinema book frontpage

Η κίνηση και η απεικόνιση της αποτέλεσαν αίνιγμα που απασχόλησε τον άνθρωπο επί δεκαετίες και οδήγησε σε πλήθος πειραμάτων. Η τεχνική της κινούμενης εικόνας κρύβει πίσω της μεγάλη ιστορία. Οι άνθρωποι που προσπάθησαν να βρούνε τρόπο και μέθοδο ώστε να κάνουν την στατική εικόνα να κινηθεί ήταν αμέτρητοι. Γι’ αυτό ακριβώς κανείς δεν μπορεί να διεκδικήσει την αποκλειστι-κότητα ως εφευρέτης του κινηματογράφου.

Νέα Εικαστική Κίνηση στα Πλαίσια του 3ου AIDFF «visual Journeys»

visual aidffΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΠΙΤΟΙΧΙΕΣ ΓΡΑΦΕΣ


Το ψηφιακό, η ψηφίδα, το ψηφιδωτό, το ψηφίο. Η πληροφορία κι ένας διαφορετικός τρόπος αποθήκευσης και αναμετάδοσης της. Η ψηφιακή πραγματικότητα, ένας άλλος τρόπος για να βλέπουμε τα πράγματα. Έννοιες παλιές, αλλά ξαναγεννημένες.

Στην έκθεση ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΠΙΤΟΙΧΙΕΣ ΓΡΑΦΕΣ, οι καλλιτέχνες καλούνται να σχολιάσουν το θέμα, είτε χρησιμοποιώντας μέσα παραδοσιακά, είτε αξιοποιώντας τα ψηφιακά μέσα.

1ο Διεθνές Πανόραμα οικολογικών και επιστημονικών ταινιών

panorama5Την Παρασκευή 6  Σεπτεμβρίου  στην  Αίθουσα Αντώνης Τρίτσης του πνευματικού κέντρου του Δήμου Αθηναίων το 3o Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας σε συνεργασία με το Φινλανδικό φεστιβάλ Wildlife Vaasa παρουσίασε  το « 1ο Διεθνές Πανόραμα  οικολογικών και επιστημονικών ταινιών», συνεισφέροντας στην διάδοση της επιστήμης μέσω της δύναμης των νέων οπτικοακουστικών μέσων και ψηφιακών τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται σήμερα απο τους επιστήμονες ανα τον κόσμο

Το ειδικό πρόγραμμα των προβολών θα πλαισιώθηκε απο ενα  πάνελ συζητήσης με κύριο θέμα τον ρόλο των κινηματογραφικών φεστιβάλ σήμερα στην διάδοση και ενημέρωση του κοινού γύρω από τρέχοντα θέματα Επιστήμης και Τεχνολογίας κοινού ενδιαφέροντος. Το πρόγραμμα επιμελήθηκαν οι  καλλιτεχνικοί διευθυντές των δύο φεστιβάλ Χρήστος Ν. Καρακάσης (3o Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας ) και Ηλίας Γ. Μισύρης (International nature Wildlife Vaasa Film Festival) Με την υποστήριξη του Ya’an Panda Animal and Nature Film Festival (Ya’an, China) and Wildlife Conservation Film Festivals (New York, USA) .

Ολοκληρώθηκε η Εκθεση του γλύπτη και ζωγράφου Δημήτρη Ψωμοδότη

bliss33Με πολύ μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκθεση του Δημήτρη Ψωμοδότη με τίτλο «Εναγκαλισμοί και Αναρριχήσεις» στον εκθεσιακό χώρο του Pure Bliss.Οι αναρριχητές εχαναν την αίσθηση του χρόνου και του χώρου και ζούνε στο όνειρο της δικής τους πραγματικότητας καθώς αγωνίζονται να ανεβούν ψηλότερα.Έργα μικτής τεχνικής σε καμβά και γλυπτά κατασκευασμένα από σύρμα, σκοινί, μελισσοκέρι, φύλλα χρυσού ή ασημιού και χρωματική επεξεργασία με οξειδώσεις.

Παράλληλες Δράσεις του 3ου Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας

ΒογιατζήςΣτα πλαίσια των δημιουργικών του παράλληλων εκδηλώσεων έγιναν αφιερώματα στη σκηνοθέτιδα Λουκία Ρικάκη που αγάπησε ιδιαίτερα την ψηφιακή κινηματογραφική γραφή και στον Σκηνοθέτη που έθεσε σε κοινή θέα τον πειραματισμό Θανάση Ρεντζή.Το Φεστιβάλ τίμησε τον ηθοποιό Λευτέρη Βογιατζή  με την προβολή της ταινίας  «ακροπόλ»  σε σκηνοθεσία Παντελή Βούλγαρη ενώ καθιέρωσε μια νέα κατηγορία «Γνωριμία με ταινίες μικρού μήκους γνωστών σκηνοθετών». Σε αυτήν την κατηγορία  απoλαύσαμε ταινίες των Δημήτρη Αθανίτη, Γιάννη Μαρούδα και Μιχάλη Γαλανάκη.

Ανάμεσα σε δύο πατρίδες

pefki9Με πολύ μεγάλη επιτυχία εγινε η προβολή του Κινηματογραφικού Ντοκιμαντέρ Ανάμεσα σε δύο πατρίδες του Σκηνοθέτη Χρήστου Ν. Καρακάση απο την κινηματογραφική λέσχη Πεύκης την τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014 στις 8 το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης (Χρ. Σμύρνης & Ρ. Φεραίου) σε συνδιοργάνωση με το Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης Περιβάλλον - Αθλητισμός - Πολιτισμός «ΠΕ.Α.Π.».

Το 2ο Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου στον Μικρόκοσμο

mikrokosmos15

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Κινηματογραφική Εταιρεία Κουίντα σε συνεργασία με την εταιρεία Ορίζοντας Γεγονότων και τον Κινηματογράφο Μικρόκοσμο πρόβαλε τις βραβευμένες ταινίες του 2ου Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας.

Παραλληλες Εικαστικες Εκθεσεις 2ου Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας

poster_for_videoΣτα πλαίσια των παράλληλων εικαστικών δράσεων του φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα 25 Mαίου-3 Ιουνίου, οργανώθηκε η ομαδική έκθεση 10 διακριτών καλλιτεχνών με τίτλο «Ψηφιακή Πραγματικότητα». Πρόκειται για μια εικαστική τοποθέτηση σε σχέση με έναν ραγδαία αναπτυσσόμενο ψηφιακό πολιτισμό που επιδρά σε  όλη τη σφαίρα της ανθρώπινης δράσης. Οι εικαστικοί, παρουσίασαν  την δουλειά τους σε 5 χώρους στο κέντρο της πόλης.25 Μαίου με 26 Ιουνίου.

συμμετείχαν οι:ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ ΚΕΛΛΥ (γλύπτρια)ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (γραφίστας)ΒΡΕΤΤΟΥ ΙΩΑΝΝΑ (φωτογράφος)ΓΥΦΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ (ζωγράφος)ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ (ζωγράφος)ΚΑΠΠΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ (ζωγράφος)ΠΕΡΡΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ (ζωγράφος)ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (φωτογράφος)ΠΑΝΤΟΥΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ  (Ζωγράφος/Εικονογράφος)KERN CHRISTOPH (ζωγράφος, video art)

Αφιέρωμα στον Νίκο Νικολαίδη

nikolaidis2Στα Πλαίσια του 2ου Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας Αφιέρωμα στον αγαπημένο σκηνοθέτη μας Νίκο Νικολαίδη Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης 2 Ιουνίου 2012 Επιμέλεια Χρήστος Ν. Καρακάσης.LACRIMAE RERUM (1962)«Ξεκινώντας από τη μουσική, πλάστηκε μια ιστορία που μοιάζει με τη ζωή του ανθρώπου. Ο άνθρωπος γεννιέται, χαίρεται, πεθαίνει...Το Lacrimae Rerum ξεκινά από φωτογραφίες εξωτερικές σε νεκροταφείο καϊκιών όπου η άμμος δίνει την αίσθηση της υπόγειας ζωής σε αντίθεση με το «τελειωμένο» των σάπιων όγκων που φαντάζουν σαν σκελετοί.Ο σταυρός στην ακρογιαλιά συνδέεται άμεσα με το εσωτερικό της εκκλησίας που ακολουθεί την αίσθηση του φόβου, του θανάτου, της θρησκείας... και εδώ σταματά η μουσική του Γκρίηκ...Ακολουθούν νεκρά πλάνα εσωτερικού σπιτιού με τα αντικείμενα σε κατάσταση χαμού και εγκαταλείψεως. Ύστερα, σε μουσική Σούμπερτ, τα αντικείμενα σβήνουν έως ότου η φωτογραφία φθάνει σε μια τέλεια παύση.
Και τώρα αρχίζει ο χορός. Το ξύπνημα, η έξαρσις που θα καταλήξει μοιραία στο θάνατο.  Και στην εκμηδένιση. Η κίνησις της μηχανής είναι ελεύθερη προς το κυκλικό σε μουσική Σαιν-Σανς. O θάνατος και η ανυπαρξία έρχονται μέσα σε κάθετες και διαγώνιες γραμμές ενώ η φωτογραφία γίνεται συγκεχυμένη.Η κούκλα σπάει συμβολίζοντας τον θάνατο με την έντονη ασπράδα του προσώπου της και ο χρόνος σταματά στο ρολόι. Το κερί συμβολίζει την αιώνια ανάμνηση και τα τρία σύμβολα ενώνονται στο τελευταίο πλάνο.»«Η ταινία είναι ένα βιντεοκλίπ πάνω στην ημιτελή του Σούμπερτ».

O ΧΑΜΕΝΟΣ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΟΛΑ  (2002)Ο Άνδρας, κάπου γύρω στα 40 του, μόνος, παρέα με τσιγάρα, μπύρες, χάπια και τον Μπελαφόντε, το καναρίνι του. Χωρίς παρόν, χωρίς μέλλον αλλά με παρελθόν. Με πειραγμένη υγεία και θολό μυαλό από μια σκάρτη ζωή και αρκετούς μπάτσους που δεν γουστάρουν τη φάτσα του. Α! ναι, και τις εμμονές του στην Αποκάλυψη του Ιωάννη… Ο Άνδρας περιπλανιέται στα σοκάκια της πόλης, ανάμεσα στις γυναίκες της ζωής του, εφήμερες σχέσεις, σκοτεινές νύχτες, παρακμιακά μπαρ και στριπτιζάδικα, βρώμικες ιστορίες, άγρια θηλυκά και μικρές ελπίδες. Δουλεύει, όταν θέλει ή έχει ανάγκη, στο γραφείο του Χοντρού, ντετέκτιβ του υπόκοσμου. Κλέβει, όταν θέλει ή έχει ανάγκη, από τυχαίους γνωστούς-άγνωστους που μπαίνουν στη ζωή του. Συναντά τον 19χρονο Μικρό –στο σπίτι της παλιάς ερωμένης που αγαπάει ακόμα– και βρίσκει σ’ αυτόν τον σύντροφό του: ακολουθεί στην περιπέτεια χωρίς να ρωτάει πολλά… Στο δρόμο τους μπλέκονται γκόμενες, λεφτά, εχθροί, ναρκωτικά, κάμερες, κυνηγητά και φόνοι. Οι νύχτες γίνονται επικίνδυνες και οι μέρες περίεργες. Οι δυο τους και τρεις γυναίκες –η Έλσα, το Βατόμουρο και η Μαυρούκα, κάθε μία γι’ άλλο λόγο μαζί τους– αποφασίζουν να τα πιάσουν χοντρά και να την κάνουν. Από το μπαρ ELDORADO στο εξωτικό νησί. Χωρίς να προδώσουν την αθωότητα της παρακμής τους και τις σταγόνες της αγάπης τους. Η περιπέτεια από αστεία γίνεται σοβαρή και το ταξίδι στον Παράδεισο ή στην Κόλαση, χειροπιαστό –ανάλογα ποιός θ’ αντέξει…

«Χαμένοι στο χρώμα»

Ekthesi-kappaΤην ατομική έκθεση της Βασιλικής Κάππα με τίτλο «Χαμένοι στο χρώμα» διοργανώνουν η Πολιτιστική Εταιρεία ΚΟΥΙΝΤΑ σε συνεργασία με την Πινακοθήκη Μυκόνου. Μια σειρά έργων ταξιδεύουν τον επισκέπτη στα οράματα και τις ερμηνείες της καλλιτέχνιδος. Έργα που άλλοτε προσκαλούν κι άλλοτε κρατούν ερμητικά κλειστό το περιεχόμενο τους.

1ο Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου - Πρόγραμμα Προβολών και Παράλληλων Εκδηλώσεων 2011

afisafestivalΗ Πολιτιστική Εταιρεία ΚΟΥΙΝΤΑ σε συνεργασία με την σχολή Τεχνών L.Α. Theater διοργανώνει το 1o Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Μικρού Μήκους. Το Φεστιβάλ φιλοδοξεί να καθιερώσει ένα τόπο συνάντησης των δημιουργών και των θεατών με προβολές και άλλες εκδηλώσεις. Το 1o Φεστιβάλ, διάρκειας τριών ημερών, θα διεξαχθεί στίς 7 και 8 Ιουλίου στο 8Δυτικά και στις 9 Ιουλίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

 

Εκθεση Ζωγραφικής 2011

poli-kappaspirouli1stefanakis1Εκθέση Ζωγραφικής με τους,Γιάννη Στεφανάκι ,Βαρβάρα Σπυρούλη,Βασιλική Κάππα με την Υποστήριξη της Πολιτιστικής Εταιρείας ΚΟΥΙΝΤΑ στα Πλαίσια του 1ου Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου μικρού μήκους

Αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Γιάννη Λάμπρου 9 Ιούλιου 2011

giannislamprouΑφιέρωμα στον Γιάννη Λάμπρου στα Πλαίσια του 1ου Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφουμε με τις ταινίες του μικρού μήκους  "ΑΙΜΑΝ" 23 λεπτά, "ΙΔΡΩΜΕΝΑ ΑΛΩΝΙΑ" 25 λεπτά και "ΚΑΡΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΙΣΣΟΥ" 29 λεπτά.Οι ταινίες προβλήθηκαν στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.