Η Πολιτιστική Εταιρεία ΚΟΥΙΝΤΑ σε συνεργασία με τον Μορφωτικό Εξωραϊστικό Όμιλο Νέου Ψυχικού ΜΕΟ, για τρείς χρονιές λειτούργησε το εργαστήρι Κινηματογράφου,Θεάτρου,Τραγουδιού,και δημιουργικής γραφής με τρίμηνους κύκλους σεμιναρίων στον χώρο του συλλόγου 25ης Μαρτίου 19, Νέο Ψυχικό.Περίοδος 2008-2011 http://www.meoneopsixiko.gr
Λίγα λόγια για το πρόγραμμα των εργαστηρίων :
Κινηματογράφος
Το πρόγραμμα, για το Κινηματογραφικό εργαστήρι, χωρίζεται σε τρείς αυτόνομους κύκλους σεμιναρίων με ένα τελικό σκοπό. Ο πρώτος κύκλος περιλαμβάνει απλά μαθήματα θεωρητικής μύησης. Ο δεύτερος ενώνει την τεχνική με την θεωρία. Ο τρίτος είναι η πρακτική εφαρμογή των δύο προηγούμενων κύκλων, με την κατασκευή μίας ταινίας ή ενός ντοκιμαντέρ 5-10 λεπτών με αποκλειστικούς δημιουργούς τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο.Θα αναπτυχθούν (το σενάριο, η τεχνική και η θεωρία των οπτικοακουστικών μεσα από συζητήσεις και προβολές Η Υποκριτικη μπροστά στην κάμερα,και αναφορά στα νέα μέσα webtv-iptv
Θέατρο
Το Θεατρικό εργαστήρι θα πραγματοποιήσει μια σφαιρική προσέγγιση της υποκριτικής τέχνης με θεωρητικά στοιχεία, υποκριτικές ασκήσεις, μελέτη μονολόγων, μελέτη πολυπρόσωπων σκηνών και τέλος ανέβασμα έργου στο τέλος της χρονιάς. Ειδικότερα θα εξετασθούν οι ακόλουθες θεματικές ενότητες :
1. Ο ηθοποιός και το σώμα του
2. Ο ηθοποιός και η φωνή του
3. Πέρασμα στη θεατρική πράξη
4. Αυτοσχεδιασμός
Το Θεατρικό εργαστήρι μέσα από τις συγκεκριμένες θεματικές ενότητες προσφέρει επίσης ψυχολογική εκτόνωση, βελτίωση του αυτοελέγχου και της αυτοεκτίμησης καθώς και της ικανότητας ομιλίας σε κοινό.
Τραγούδι
Το εργαστήρι του Τραγουδιού θα πραγματοποιήσει ετήσιο κύκλο σπουδών στο τέλος του οποίου θα χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης στους μαθητές. Κατά τη διάρκεια του έτους οι μαθητές θα αναλύσουν επιμέρους κομμάτια όπως :
1. Το διάφραγμα και η σημασία του στο τραγούδι
2. Στοιχειώδεις μουσικές γνώσεις
3. Η φωνητική και η σημασία της στο τραγούδι
4. Ρεπερτόριο
5. Ερμηνεία
Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να καλλιεργήσουν τη φωνή τους στο τραγούδι και να δοκιμάσουν τις εκφραστικές τους δυνατότητες σε ένα συγκεκριμένο ρεπερτόριο.
Δημιουργική γραφή θεωρείται κάθε γραφή, φανταστική λογοτεχνία, ποίηση, ή και μη φανταστική λογοτεχνία, η οποία ξεφεύγει από τα όρια της τυπικής επαγγελματικής, δημοσιογραφικής, ακαδημαϊκής γραφής, ή και των τυποποιημένων μορφών της λογοτεχνίας. Έργα που εντάσσονται σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνουν τα μυθιστορήματα, την επική ποίηση, τα διηγήματα, και την ποίηση. Το γράψιμο σεναρίων και θεατρικών έργων έχουν τυπικά τα δικά τους προγράμματα μελέτης, αλλά μπορούν να καταταχθούν εξίσου στην κατηγορία της δημιουργικής γραφής. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να συνδυάσουν δημιουργικά τη φαντασία με το συγγραφικό ταλέντο και να αναπτύξουν τις εκφραστικές τους ικανότητες.
Η Βασιλική Κάππα και η Μαριάννα Κυριακάκη στο δημιουργικό εργαστήρι γραφής θα αναπτύξουν την φαντασία των συμμετεχόντων από την ποίηση,και την λογοτεχνία ,στο τηλεοπτικό τρόπο γραφής εως την απλή γραφή που μεταμορφώνεται σε δημιουργική.Μια φορά τον μήνα όλοι οι κλάδοι (κινηματογραφικός,θεατρικός,Γραφή θα συζητούν και θα αναπτύξουν μαζί ένα πρότζεκτ ως πρακτική.
Εισηγητής και Συντονιστής του Εργαστηρίου θα είναι ο
Παραγωγός – Σεναριογράφος –Σκηνοθέτης κος Χρήστος Ν. Καρακάσης
www.kouinta-production.gr
Καθηγητές
Θα υπάρξουν επισκέπτες καθηγητές και επαγγελματίες του κινηματογραφικού και θεατρικού χώρου.
Η τέχνη λειτουργεί ως μέσο σωματογνωσίας. Ο κάθε άνθρωπος καλείται να βιώσει την προσωπική του ανάπτυξη μέσα από την προσωπική του αναζήτηση και κατανόηση. Να οικοδομήσει τις δικές του βάσεις και να βρει τρόπους να εκφράσει όλη αυτή την εσωτερική ανησυχία. Οι εμπειρίες οφείλουν να είναι λειτουργικές ώστε να κατανοήσουμε εις βάθος τα μηνύματα που μας παρέχει η δημιουργία και να τα κάνουμε πράξη όποτε νιώθουμε την ανάγκη.
Αναμφισβήτητα η τέχνη, που αποτελεί για τον άνθρωπο μέσο έκφρασης, επικοινωνίας και δημιουργίας, πρέπει να έχει την θέση της στη ζωή μας και να μπορεί να αποτελεί εργαλείο καλλιέργειας, έκφρασης, και ψυχαγωγίας.
Συνοψίζοντας μπορούμε να πούμε ότι μέσα από την διεργασία που περιγράφηκε πιο πάνω το άτομο κατανοεί όλο και περισσότερο την προσωπική του πορεία.
Ο εαυτός του παύει να είναι άγνωστος και το άτομο γίνεται πιο ικανό και πιο ικανό επικοινωνιακά. Στην κατανόηση του εαυτού εκτός από την προσέγγιση και την αξιοποίηση του πολιτισμικού φορτίου που ο κάθε ένας μας μεταφέρει, σπουδαίο ρόλο παίζει η εξάσκηση και η καλλιέργεια νέων δεξιοτήτων που επιτυγχάνεται από την επαφή με την τέχνη. Οι δεξιότητες αυτές μας βοηθούν να πετύχουμε την προσωπική μας ανάπτυξη που είναι και το ζητούμενο μας
Αναλυτικά το πρόγραμμα θα το βρείτε στην ιστοσελίδα www.koyinta.gr.