Με Ελληνικό και Κυπριακό ενδιαφέρον ξεκινά φέτος το διεθνές Φεστιβάλ Wildlife Φινλανδίας

book-of-entriesΤο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Wildlife Vaasa festival Φινλανδίας οργανώνεται κάθε 2 χρόνια από το περιβαλλοντικό κέντρο Τερανόβα του μουσείου της Οστρο‐βοθνίας που βρίσκεται στη πόλη Βάασα στη δυτική ακτή της Φινλανδίας (Ostrobothnian museum‐Terranova) απο το 2002. Το φεστιβάλ αυτό περιλαμβάνει διεθνή διαγωνισμό περιβαλλοντικών και επιστημονικών ταινιών, διαγωνισμό εκπαιδευτικών ταινιών στα πλαίσια κινηματογραφικής εκπαίδευσης από παιδιά και νέους, προγράμματα προβολών, κινηματογραφικά εργαστήρια, δικό του πρόγραμμα κινηματογραφικής εκπαίδευσης για παιδιά και νέους, πρόγραμμα πολιτιστικού τουρισμού και πολλές άλλες παράλληλες εκδηλώσεις.
Οι επιτυχημένες υλοποιήσεις των 6 μέχρι τώρα φεστιβάλ και το γεγονός ότι είναι το μοναδικό στο είδος του σε όλη τη Σκανδιναβία τα τελευταία 10 χρόνια, το βοήθησαν αρκετά να αναπτυχθεί και να καθιερωθεί γρήγορα σαν ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά γεγονότα του είδους του σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού την τελευταία φορά το Νοέμβρη του 2012 το φεστιβάλ συγκέντρωσε 285 συμμετοχές από 47 χώρες με πάνω από 130 απεσταλμένους απο 16 χώρες να το επισκέπτονται. Η επιτυχής υλοποίησή του κατά το παρελθόν έχει επίσης διευρύνει και την δυκτίωση του σε παγκόσμιο επίπεδο, αναπτύσσοντας δίκτυα συνεργασίας με άλλα φεστιβάλ σε χώρες όπως η Κίνα, τη Ρωσία , η Ινδία, η Αμερική, η Αρμενία άλλα και ευρωπαικά φεστιβάλ του είδους συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Ελλάδος με μακρόχρονη και στενή συνεργασία με το Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου της Αθήνας καθώς και την Κάμερα Ζιζάνιο σε επίπεδο εκπαιδευτικών ταινιών κινηματογραφικής εκπαίδευσης από παιδιά και νέους.
 
photos-countriesΣυμμετοχή 2014
Φέτος στο 7ο φεστιβαλ συμμετέχουν 166 ταινίες απο 47 χώρες απο τις οποίες οι 155 παίρνουν μέρος στο διαγωνιστικό τμήμα του ενω οι υπόλοιπες ειναι ήδη βραβευμένες ταινίες απο άλλα φεστιβάλ, όπως η ταινία THE WORLD OF ATTICA ZOOLOGICAL PARK του Δημήτρη Μαυρομάτη η οποία βραβεύτηκε στο 3ο Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου της Αθήνας και θα προβληθεί μαζί με αφιερώματα απο βραβευμένες ταινίες άλλων φεστιβάλ που παίρνουν μέρος. Πίσω στο διαγωνιστικό τώρα, η συμμετοχή φέτος ήταν σε πολύ υψηλό επίπεδο με πολλές συμπαραγωγές απο 18 τηλεοπτικά κανάλια όπως  η φινλανδική YLE, η σουηδική SVT, η βρετανική BBC, η aυστραλιανή ABC, οι αμερικανικές National Geographic και Discovery Science , η αυστριακή ORF, η γαλλικές ARTE France και TV FRANCE, οι γερμανικές NDR, BR, SWR, WDR, ZDF. η πολωνική PTV, η κροατική και βοσνιακή τηλεόραση από το χώρο των Βαλκανίων και τέλος μια σειρά απο επτά πολύ όμορφες κυπριακές παραγωγές του Πασχάλη Παπαπέτρου και της Anadysis Films σε συνεργασία με την κυπριακή τηλεόραση και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, οι οποίες αποτελούν ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στην μεγαλόνησο και αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο την ξεχωριστή φύσική της ομορφιά της και τον μακραίωνο πολιτισμό της.Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι ταινίες που υποβλήθηκαν στο φεστιβάλ φέτος είναι τόσο ενισχυμένες ποιοτικά από την βελτίωση της ψηφιακής τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια που πραγματικά «γυρίζουν σελίδα» στο χώρο της κινηματογράφηση των ταινιών ντοκιμαντέρ φύσης, άγριας ζωής και συμβάλλουν σημαντικά στην εκλαίκευση των φυσικών επιστημών με την παρουσίαση τους πολύ πιο θεαματική απο ποτέ και με ειδικές κάμερες να μας δίνουν σε υψηλή ευκρίνεια και σε υπερ‐αργή κίνηση, εικόνες που ποτέ δεν θα μπορούσαμε να δούμε με γυμνό μάτι. Γι αυτό και η διαδικασία επιλογής των ταινιών του φετινού διαγωνιστικού ήταν ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο λόγω της εξαιρετικής ποιότητας τους.
Λίστα των ταινιών που έφτασαν στην τελική φάση στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ
 
Οι Ελληνικές συμμετοχές
Ως αναφορά τις Ελληνικές συμμετοχές στο διαγωνιστικό, όλες πήγαν πολύ καλά γιατί αν και φτιαγμένες με μικρούς προυπολογισμούς είχαν πλοκή, μεράκι και ταλέντο γι αυτό και εκτιμήθηκαν ιδιαίτερα από την πενταμελή επιτροπή που τις αξιολόγησε. Έτσι η φετινή ταινία  του Αποστόλη Ασημακόπουλου προτάθηκε σαν υποψήφια με 5 άλλες ταινίες για το ειδικό βραβείο εθνογραφικού ντοκιμαντέρ φύσης ενώ οι μαθητικές ταινίες της Camera Zizanio φτιαγμένες απο τα σχολεία: 9ο Αγ. Δημητρίου Αθήνας,6ο Γυμνάσιο Πάτρας,3ο Δημοτικό Λουτρακίου και μια ταινία κινουμένων σχεδίων της Animasyros festival πέρασαν και οι τέσσαρες στην τελική φάση του διαγωνιστικού εκπαιδευτικών ταινιών φτιαγμένες από παιδιά και νέους.
Από τις κυπριακές ταινίες του Πασχάλη Παπαπέτρου και της Anadysis Films πέρασαν στην τελική φάση δύο: η ταινία «Troodos and the birth of Cyprus» στην κατηγορία επιστημονικών ταινιών φύσης και η ταινία «The roots of the Cyprus Wine» στην ειδική κατηγορία ταινιών με θέμα την διατροφή.
Το Εβδομο Διεθνές Wildlife Vaasa Festival θα λάβει χώρα στην πόλη Βάασα απο την 1η ν 5η Οκτωβρίου 2014 και τα αποτελέσματα του θα ανακοινωθούν το Σάββατο 4 Οκτωβρίου κατά την τελετή απονομής βραβείων στο θέατρο Ritz της πόλης Βάασα από την πενταμελή διεθνή κριτική επιτροπή στην οποία θα υπάρχει και εκεί ελληνική παρουσία αφού θα λάβει μέρος ο Παραγωγός Σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου της Αθήνας Χρήστος Ν. Καρακάσης και η διακεκριμένη συγγραφέας, ζωγράφος και πολύπλευρη καλλιτέχνης Βασιλική Κάππα.