Εισαγωγή στον Κινηματογράφο του Χρήστου Ν. Καρακάση

cinema book webΤο νέο βιβλίο των εκδόσεων ΚΟΥΙΝΤΑ «Εισαγωγή στον Κινηματογράφο» του Χρήστου Ν. Καρακάση απευθύνεται σε επίδοξους σκηνοθέτες, αλλά και σε όλους εκείνους που θέλουν να γνωρίσουν με άμεσο και περιεκτικό τρόπο την τέχνη αλλά και την τεχνική του κινηματογράφου.

Η «Εισαγωγή στον Κινηματογράφο» αποτελεί επιτομή όλης της πληροφορίας που χρειάζεται όποιος ξεκινά την ενασχόληση του μ’ αυτόν. Το βιβλίο μας ξεναγεί αναλυτικά στην Παγκόσμια Ιστορία του Κινηματογράφου, στην Ελληνική Κινηματογραφική Ιστορία, στους κυριότερους αισθητικούς σταθμούς και ρεύματα όπως του εξπρεσιονισμού, της Νουβέλ Βαγκ κλπ. Ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει σκηνοθέτες του Νεορεαλισμού, να θαυμάσει αριστουργήματα του Free Cinema και, ταυτόχρονα, να πλοηγηθεί στην  τέχνη του Ντοκιμαντέρ.

Σε ξεχωριστή ενότητα αναπτύσσονται το σενάριο, η τεχνική, ο φωτισμός και η σημειολογία, με λόγο απλό και κατανοητό για ευρύτερη μελέτη και έρευνα. Ο Ψηφιακός Κινηματογράφος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κινηματογραφικής πραγματικότητας στην εποχή μας και στο συγκεκριμένο βιβλίο έχει βρει τη θέση του. Οι βασικότεροι κανόνες που διέπουν τη σκηνοθεσία αφορούν στη σύνδεση του πονήματος με τη σκέψη του συγγραφέα, τόσο για τους μελετητές του κινηματογράφου, όσο και για όσους ξεκινούν την ενασχόληση τους για πρώτη φορά.
 

Οι ταινίες αντανακλούν τον τρόπο εμφάνισης και αντίληψης του αισθητού. Ο κινηματογράφος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και στη διαφύλαξη της εκάστοτε πολιτιστικής ταυτότητας, αλλά και όλων αυτών που αλλιώς θα χάνονταν στο χρόνο.  Η ποικιλομορφία των εποχών, των αισθητικών περιόδων, οι όψεις των πόλεων σε διάφορα μέρη και σε διάφορες χρονικές περιόδους σώζονται χάρη σε αυτόν. Με αυτή του την ιδιότητα αναδεικνύεται σε ένα νέο είδος βιβλιοθήκης για τον άνθρωπο, ένα μοντέρνο θησαυροφυλάκιο όλων όσων θα αναζητά η μελλοντική αρχαιολογία.

Έτσι το κινηματογραφικό έργο υπερβαίνει τις εξαρτήσεις της ύλης, ξεπερνά τους περιορισμούς, μετουσιώνεται σε γεγονός πνευματικό. Αντανακλά τις κοινωνικές ή τις ιδεολογικές συνθήκες που το παρήγαγαν. Μπορεί να μεταδώσει δέος αλλά και τρόμο. Μπορεί να αφανίσει μορφές του παρελθόντος που κατέληξαν ανενεργές. Αποκολλάται από τον δημιουργό του και ζει σε πείσμα της φθοράς που επιφέρει ο χρόνος. Ζει ανεξάρτητο γιατί ο καθένας μπορεί να διαβάσει καινούργια πράγματα σ' αυτό.

 

Ο Χρήστος Ν. Καρακάσης Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Μουσική, Πληροφορική και Σκηνοθεσία Θεάτρου, Κινηματογράφου, Τηλεόρασης. Έχει επιμεληθεί οπτικοακουστικά καλλιτεχνικά, οργανωτικά και σε τεχνικό επίπεδο πολλές εκδηλώσεις παρουσιάσεις, διαφημίσεις,Video art,Φεστιβάλ.

Ως Σκηνοθέτης-Παραγωγός έχει παρουσία από το 1992. Οι ταινίες του έχουν αποσπάσει διεθνείς βραβεύσεις και έχουν προβληθεί στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Από το 2011 είναι Καλλιτεχνικός Διεθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας AIDFF (Athens International Digital Film Festival), και από το 2013  Καλλιτεχνικός διευθυντής στο  Διεθνές Πανόραμα Επιστημονικών και Οικολογικών ταινιών, το οποίο συνεισφέρει στην διάδοση της επιστήμης μέσω της δύναμης των νέων οπτικοακουστικών μέσων και ψηφιακών τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται σήμερα από τους επιστήμονες ανά τον κόσμο.

 

Εκδόσεις Κουίντα

www.kouinta.com