Ανάμεσα Σε Δύο Πατρίδες

finishinstitute2Η Φινλανδική πρεσβεία σε συνεργασία με το Φινλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών μετά τις προβολές στις 10 και 24 Νοεμβρίου,διοργανώνουν μία Τρίτη προβολή  ώστε οι θεατές της Αθήνας να εχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ταινία ντοκιμαντέρ «Ανάμεσα σε δύο Πατρίδες» του Χρήστου Ν. Καρακάση ,σε άλλη μία προβολή στις 15 Δεκεμβρίου στον Κινηματογράφο του Ινστιτούτου Ζήτρου 16 Αθήνα.

 

Το μεγάλο ταξίδι του Ηλία Μισσύρη ξεκίνησε όταν ακόμα ήταν παιδί. Η οικογένειά του εκδιώχθηκε στη διάρκεια της δικτατορίας απ' το σπίτι της στο Ξυλόκαστρο και τους στείλανε στα βουνά της Τρίπολης για επτά χρόνια.Αυτό τον καθόρισε και τον ώθησε να εγκαταλείψει λίγο αργότερα τις σπουδές και να ψάξει τον κόσμο το δικό του, έξω απ' τα σύνορα της Ελλάδας,μετατρέποντας το ταξίδι στην πιο οικεία και προσωπική συνθήκη,βρίσκοντας μια δεύτερη πατρίδα στη Φινλανδία.Εκεί γνώρισε τους φιλέλληνες τους Marti LeiwoΦιλανδούς,, τη μουσική, τον πολιτισμό τους κι έτσι βρήκε την Ελλάδα στη χώρα που τον υιοθέτησε. Από ένα σημείο και μετά, όπως λέει ο ίδιος, επήλθε η ανοστιά «όχι ανοσία, αλλά ανοστιά, δεν υπήρχε ο νόστος. Ο νόστος που έχεις σαν ξένος σε ξένη χώρα. Υπήρχε κάτι το οποίο σε έκανε να σου λείπει η Ελλάδα όταν είσαι στη Φιλανδία και να σου λείπει η Φινλανδία όταν είσαι στην Ελλάδα»

Σημείωμα του Σκηνοθέτη

Η Ιδέα να κάνω ένα ντοκιμαντέρ για ανθρώπους που έχουν βρει μια άλλη πατρίδα  ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια. Όταν γνώρισα τον Ηλία αμέσως θέλησα να κάνω ένα ντοκιμαντέρ με αφορμή την ζωή του. Με συγκίνησε το γεγονός ότι το ταξίδι που ξεκίνησε ο Ηλίας άρχισε στα 7 του χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι κατά την διάρκεια την κινηματογραφικής διαδικασίας μπήκαμε όλοι οι συντελεστές σε ένα εσωτερικό ταξίδι.

Misiris-karakasisΈχουμε βγει μέσα από αυτό αρκετά καλύτεροι σαν άνθρωποι.Ετσι αποφάσισα ότι   ήθελα αυτό το συναίσθημα να το μοιραστώ με όσους περισσότερους μπορούσα. Η εσωτερική αυτή διαδρομή μας έκανε πιο απλούς ,πιο συνειδητοποιημένους ,αναζητητές της ομορφιάς της ζωής ,των ανθρώπινων σχέσεων ,και έκανε τις σκέψεις μας αρκετά πιο πλούσιες!Το εξαίρετο κείμενο της Συγγραφέως Βασιλικής Κάππα  που είναι μέρος της ταινίας και γεννήθηκε μέσα από μια σύνθεση λυρικότητας και φιλοσοφικής θεώρησης. Η Βασιλική ακολούθησε όπως όλοι μας αυτό το ταξίδι αυτογνωσίας και ουσιαστικά πετύχαμε αυτό που ένα έργο το κάνει ξεχωριστό. Να είναι απλό ,να αφορά την ανθρώπινη φύση και να μας δίνει την δυνατότητα να σκεφτόμαστε το αύριο κτίζοντας το παρόν ζώντας στο σήμερα, και αναπολώντας και κρίνοντας το χτές !!!

Προβολή στην Θεσσαλονίκη στις 11 Δεκεμβρίου 7 το απόγευμα

H Πρεσβεία της Φινλανδίας, σε συνεργασία με το Μουσείο Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, την finishinstitute1KOYINTA Production και τον Φινλανδικό Σύλλογο Βόρειας Ελλάδας,διοργανώνει την προβολή του ντοκιμαντέρ "Ανάμεσα σε δύο Πατρίδες" του Χρήστου Ν. Καρακάση την Κυριακή 11.12.2011 και ώρα 19:00.

Παρακαλούμε να κλείσετε θέση τηλεφωνικά: Επίτιμο Προξενείο της Φινλανδίας Θεσσαλονίκη , τηλ. 2310 511191.

 

 

Φωτογραφία

Χρήστος Καρακάσης

Ηλίας Μισύρης

Μουσική

MOLES BAND

ANEMOS

SOUVLAKI ORCHESTRA

Κείμενα-Απόδοση

Βασιλική Κάππα

Σενάριο-Σκηνοθεσίαfinishinstitute12

Χρήστος Ν. Καρακάσης

duration 65min

Forma HD

Παραγωγή

KOYINTA Production (c) 2011

www.kouinta-production.gr

 

Iδρυμα του Φινλανδικού Iνστιτούτου Aθηνών

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου και ωρα 7:00

διεύθυνση: Ζήτρου 16
11742 Αθήνα
τηλ: +30 210 922 1152

Παρακαλούμε να κλείσετε θέση Τηλεφωνικά