logo

poli-kappaspirouli1stefanakis1Εκθέση Ζωγραφικής με τους,Γιάννη Στεφανάκι ,Βαρβάρα Σπυρούλη,Βασιλική Κάππα με την Υποστήριξη της Πολιτιστικής Εταιρείας ΚΟΥΙΝΤΑ στα Πλαίσια του 1ου Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου μικρού μήκους

 

 

spirouli1Η Βαρβαρα Σπυρούλη, πτυχιούχος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, στο τμήμα της Ζωγραφικής. Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, στο  τμήμα της Αρχιτεκτονικής. Έχει λάβε ιμέρος σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το θέμα «ιστός»  είναι μέρος της καλλιτεχνικής  δημιουργίας, εδώ και αρκετά χρόνια Το ερέθισμα δόθηκε από την παρατήρηση στη φύση, κατά τη στιγμή της διαδικασίας της κατασκευής του ιστού της αράχνης.Το ενδιαφέρον εστιάστηκε στη δομή του ιστού και στην αίσθηση που παρουσίαζε η εκκρεμής αυτή κατασκευή , η οποία λειτουργεί ως χώρος κατοικίας, χώρος επιβίωσης ή ίσως περισσότερο, ως μια ενότητα χώρου, χρόνου και δράσης.“Ιστός”, είναι η συνεχής επανάληψη γραμμών και σημείων, τα οποία βρίσκονται σε μια καθορισμένη απόσταση μεταξύ τους, δημιουργώντας συναρμογές με σκοπό να τεκμηριώσουν ή να καταγράψουν μια εικαστική τοπογραφία. Η επανάληψη αυτών των στοιχείων, δημιουργούν αφηρημένες μορφές, δομικές σχέσεις και αλλάζουν την πρωταρχική ιδέα. Ο ιστός μετεξελίσσεται σε στατικό αντικείμενο στο χώρο, με μορφή δικτυωτού  πλέγματος - ριζώματος.
Τα σημεία και οι γραμμές, διαμορφώνουν τρισδιάστατους εικαστικούς τόπους δράσης, δημιουργούν μια περιοχή και  ταυτόχρονα λειτουργούν ως τόποι εισόδου και εξόδου, από το ένα χώρο στον άλλο.Μπορούμε να παρομοιάσουμε τον ιστό με το παγκόσμιο δια-δίκτυο ως μια ‘απέραντη περιοχή συνδέσεων, σε ένα πολυδιάστατο πλέγμα στοιχείων.

Ο Γιάννης Στεφανάκις γεννήθηκε στην Κρήτη. Παρακολούθησε μαθήματα σκηνοθεσίας στη σχολήstefanakis1 Σταυράκου από το 1975-1977. Από το 1984 σπούδασε  στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών   (Ζωγραφική, Χαρακτική Αγιογραφία καθώς και Τέχνη του βιβλίου και Τυπογραφία) Έχει κάνει πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έργα του βρίσκονται σε σημαντικές συλλογές. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια,  έχει κάνει σκηνικά στο θέατρο. Το 2004, στο 2ο  Παγκόσμιο Συνέδριο Τυπογραφίας και Οπτικής Επικοινωνίας (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη) προβάλλει  την ταινία μικρού μήκους «Το αγλαόν , η κλασική τυπογραφία»Το  2007 προβάλλει 6  Video art με αφορμή την έκθεση ζωγραφικής του στη αίθουσα τέχνης «Εκφραση»Το 1994 μαζί με τους συνεργάτες του περιοδικού διοργανώνει το Α’ Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κόμικς, στο πάρκο της Ελευθερίας.Ως εκδότης έχει κυκλοφορήσει τα λογοτεχνικά περιοδικά ΝΕΟ ΕΠΙΠΕΔΟ και ΤΕΧΝΟΠΑΙΓΝΙΟΝ και συλλεκτικά βιβλία από τις εκδόσεις ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΟ.«….ο Γιάννης Στεφανάκις ζωγραφίζει. Η ζωγραφική είναι η απάντησή του στο χρόνο, στην απώλεια, στη μεταμόρφωση. Πώς ζωγραφίζει; Αναπαρασταίνει. Η ζωγραφική του είναι αναπαραστατική αισθήσεων. Είναι εύληπτη, ευανάγνωστη, μα και πολύσημη. Και είναι κυρίως φτιαγμένη με μεγάλη φροντίδα, με εξάντληση κάθε τεχνικού μέσου, με τον τρόπο των Παλαιών Δασκάλων, για να πετύχει χρωματικά υπόβαθρα, οπτικές ψευδαισθήσεις, αφηγηματικές  ανατροπές …»Νίκος Ξυδάκης, 29. 11. 2002

poli-kappaΗ Βασιλική Κάππα γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Τορόντο. Σπούδασε κλασική φιλολογία - γλωσσολογία στη Φιλοσοφική Αθηνών, ψηφιακές μορφές τέχνης στην Καλών Τεχνών, σκηνοθεσία κινηματογράφου και τηλεόρασης, θέατρο και κλασσικό τραγούδι. Έχει εκθέσει την εικαστική της δουλειά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και είναι γνωστή συγγραφέας.

Από τις εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορεί το μυθιστόρημα της Η δίαιτα  της ύαινας, το οποίο ήταν υποψήφιο για Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος και παρουσιάστηκε στη Διεθνή έκθεση βιβλίου της Φραγκφούρτης

 

Η Βασιλική Κάππα, πειραματίζεται με μικτές τεχνικές πάνω σε ένα ευρύ φάσμα της εικόνας παίζοντας με το στοιχείο της αφήγησης και της αλληγορίας. Οι ανάγλυφες επιφάνειες και οι ασυνήθιστοι χρωματικοί συνδυασμοί δημιουργούν θερμές επιφάνειες που άλλοτε συνομιλούν με την ονειρική μνήμη κι άλλοτε σχολιάζουν τον κόσμο με εικόνες.